Klauzula informacyjna

Jakich Twoich danych dotyczy przetwarzanie i kto jest ich administratorem?

Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Biuro Podróży i Turystyki „ALMATUR-ŁÓDŹ” Sp. z o.o.. (dalej „Almatur”) z siedzibą i adresem w Łodzi przy ulicy Piotrkowska 59

Jaki jest cel i podstawa przetwarzania Twoich danych osobowych przez Almatur?

ALMATUR przetwarza Twoje dane osobowe, aby umożliwić korzystanie z serwisów prowadzonych przez ALMATUR, dopasowywać wyświetlane treści i reklamy do Twoich zainteresowań, prowadzić pomiary jakości i skuteczności, ulepszać treści oraz usługi, informować Cię o treściach i usługach ALMATUR i naszych Partnerów („Partnerzy”), których lista znajduje się tutaj, udostępniać w serwisach przestrzeń reklamową, prowadzić działania marketingu bezpośredniego, zapewniać bezpieczeństwo przetwarzania informacji, zarządzać systemami teleinformatycznymi oraz ochroną lub dochodzeniem roszczeń [sprawdź tutaj].

Podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes ALMATUR Obejmuje on ulepszanie usług, zapewnienie ich najlepszej jakości oraz informowanie o nich Użytkowników. Wyświetlanie w serwisach oferty dopasowanych do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). W niektórych naszych serwisach podstawą przetwarzania danych osobowych może być zgoda, o czym zawsze zostaniesz poinformowany. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Partnerzy, jako odrębni administratorzy danych osobowych, przetwarzają Twoje dane osobowe na podstawie ich prawnie uzasadnionego interesu lub zgody. Niektórzy z naszych Partnerów mogą również przetwarzać Twoje w taki sposób, aby wyświetlić Ci treści lub reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). Potwierdzając zapoznanie się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna jednocześnie zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane w taki sposób jak tu zostało opisane. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec ALMATUR w zakresie przetwarzanych danych?

Możesz żądać od ALMATUR: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora [sprawdź tutaj].

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komu ALMATUR udostępnia Twoje dane osobowe?

ALMATUR, co do zasady nie udostępnia osobom trzecim Twoich danych osobowych, za wyjątkiem sytuacji, w których ALMATUR posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług oferowanych przez ALMATUR, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Jak długo ALMATUR przechowuje Twoje dane osobowe?

ALMATUR przechowuje dane osobowe Użytkowników jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania celów, dla których dane zostały zebrane oraz pod warunkiem zachowania aktualności jednej z opisanych powyżej podstaw prawnych, bądź, gdy pojawiła się nowa podstawa, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez ALMATUR?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych w serwisach prowadzonych przez ALMATUR albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez ALMATUR, możesz się skontaktować z przedstawicielem ALMATUR, wykorzystując dane kontaktowe: iod@Almatur.pl

Jeśli jesteś naszym zarejestrowanym użytkownikiem serwisów ALMATUR, informacje na temat ochrony Twoich danych osobowych znajdują się tutaj: przeczytaj pełną treść klauzuli

X
zadzwoń
X
x
Biuro Podróży i Turystyki Almatur
Turystyka niebanalna
Infolinia: 801 50 00 05
*opłata zgodnie z cennikiem Twojego operatora
pn.-pt. godz.09:00-18:00 sob. 10:00-14:00
Facebook Almatur
Tło strony almatur
Tło strony almatur OBOZY I KOLONIE WYCIECZKI I WCZASY KURSY JĘZYKOWE EGZOTYKA ZIELONE SZKOŁY ZIMA LEGIT. ISIC ZASADY PODRÓŻOWANIA
Tło strony almatur
Tło strony almatur
Kategoria:
Kraj:
Termin od: Termin do:
Tło strony almatur
Tło strony almatur
Skorzystaj z wyszukiwarki
Egzotyka

Oferta turystyczna
Pozostałe produkty
Ważne informacje
« wróć do listy imprez
USA, Belize, Gwatemala, Meksyk - Z Manhattanu do Majów
Informacje layout
Galeria

» przejdź do galerii
*Nowy Jork *Belize City *San Ignacio *Miasto Majów Tikal *Flores z Jeziorem Peten Itza *Chetumal *wypoczynek na Riviera Maya *Chichen Itza *Tulum *Wyspa San Pedro

Program
1 dzień:
Zbiórka na lotnisku w Warszawie i spotkanie z pilotem. Przelot do Nowego Jorku. Przejazd i nocleg w hotelu w Nowym Jorku na Brooklynie, czyli dzielnicy z XIX-wiecznymi domami, które jak na Stany Zjednoczone, są już prawdziwymi zabytkami.
2 dzień:
Rano zobaczymy panoramę Manhattanu z perspektywy tej dzielnicy i słynnego Mostu Brooklińskiego. Następnie zagłębiamy się w samym Manhattanie. Zwiedzanie rozpoczniemy od serca miasta, czyli Dolnego Manhattanu. Tu stały wieże Word Trade Center, a dzisiaj w tym miejscu zobaczymy 9/11 Memorial. Obok wybudowano One World Trade Center, najwyższy budynek w Stanach Zjednoczonych (541 m). Przechadzka po Wall Street z budynkiem giełdy – tu z pewnością miniemy się z niejednym amerykańskim rekinem biznesu. W trakcie zwiedzania zobaczymy również historyczne wieżowce z najsłynniejszym drapaczem chmur lat 30. XX w. - Empire State Building oraz kompleks Rockefeller Center. Przejdziemy koło gmachu Metropolitan Opera i katedry św. Patryka. Przespacerujemy się też po Broadwayu i Central Parku. A wieczorową porą poczujemy filmową atmosferę na oświetlonym Times Square. Nocleg w Nowym Jorku.
3 dzień:
Przejazd na lotnisko. Przelot z Nowego Jorku do Belize, kraju z nietypowym w Ameryce Środkowej językiem angielskim jako urzędowym. Lądowanie w Belize City, największym mieście kraju, a następnie podróż w głąb kraju do miasteczka San Ignacio. Po dotarciu na miejsce czas na delektowanie się odpoczynkiem przed kolejnym dniem wycieczki. Nocleg w hotelu w San Ignacio.
4 dzień:
Dziś przekraczamy granicę i wjeżdżamy do Gwatemali. Docieramy do położonego w dżungli miasta Majów, Tikal, znajdującego się na liście UNESCO, uważanego za jedno z najwspanialszych miejsc Ameryki Środkowej. Zobaczymy tu m.in. Centralny Akropol, tzw. Zaginiony Świat i Świątynię Wielkiego Jaguara. Po zwiedzaniu przejazd do Flores, malowniczego miasteczka położonego nad jeziorem Peten Itza, nad którym góruje majestatycznie położona katedra. Najstarsza część tego kolonialnego miasteczka znajduje się na wyspie na jeziorze, połączonej obecnie z lądem groblą. W czasach prekolumbijskich było to główne miasto Majów z grupy Itza, które stało się ostatnią ostoją cywilizacji Majów, podbitą przez Hiszpanów dopiero w 1697 r. Nocleg w pensjonacie lub hotelu we Flores.
5 dzień:
Po porannym spacerze po miasteczku czeka nas około dwugodzinna podróż powrotna do granicy Gwatemali. W Belize czeka na nas jeszcze postój w rezerwacie przyrody z bujną roślinnością i motylami. Zwiedzimy tu jaskinię, do której wpłyniemy łódkami, a także odpoczniemy przy malowniczym wodospadzie, w którym chętni będą mogli zażyć kąpieli. Po minięciu Belmopan, miniaturowej stolicy kraju przekraczamy kolejną granicę, aby znaleźć się już w Meksyku, w mieście Chetumal. Tego dnia pokonujemy ok. 350 kilometrów i jest to długi dzień, który zakończymy dojazdem do hotelu po zmroku.
6 dzień:
Przejazd z Chetumal na Riviera Maya. Wczesnym popołudniem będziemy już mogli cieszyć się plażą i wypoczynkiem. Nocleg na Riviera Maya.
7-9 dzień:
Wypoczynek na Riviera Maya. Czas wolny na plażowanie oraz na ewentualne wycieczki dodatkowe. Podczas tego pobytu, w cenie wycieczki mamy zagwarantowaną całodniową eskapadę do Chichen Itza, miasta Majów znajdującego się na liście dziedzictwa UNESCO. Zwiedzanie najcenniejszych zabytków kompleksu. Zobaczymy m.in. najważniejszą piramidalną Świątynię Kukulkana, której konstrukcja nawiązuje do kalendarza Majów. Prowadzi na nią 365 schodów symbolizujących ilość dni w roku. Podczas wiosennej i jesiennej równonocy można tu zaobserwować pełzającego po schodach świetlistego węża. Kolejnym ważnym obiektem Chichen Itza jest Świątynia Wojownika podtrzymywana przez filary w kształcie pierzastych węży oraz wojowników. Zobaczymy tu również Ścianę Trupich Czaszek, obserwatorium astronomiczne i największe w Ameryce Środkowej boisko do obrzędowej gry w pelotę. Wielką atrakcją wycieczki będzie zejście do świętej cenote Ik Kil (wypełnionej wodą krasowej studni) i ewentualne zażycie kąpieli w jej orzeźwiającej wodzie. Noclegi na Riviera Maya.
10 dzień:
Wyjeżdżamy z Riviera Maya i jedziemy do Tulum, bajecznie położonego na nadmorskim klifie ruin miasta Majów. Widoki są tu iście rajskie - turkusowe morze, porośnięte palmami urwisko z ruinami i mięciutki piasek na wybrzeżu. Tulum to jedyne nadmorskie miasto Majów. Chwila relaksu na plaży i przejazd do znanego nam już Chetumal. Nocleg w hotelu.
11 dzień:
Rejs szybką łodzią na wyspę San Pedro w Belize, położoną na Morzu Karaibskim. Tutejsza rafa koralowa uważana jest za najpiękniejszą w Mezoameryce. Podczas snorklingu można tu obserwować olbrzymie żółwie oraz małe, niegroźne rekiny. Certyfikowani nurkowie mogą zanurkować do wielkiej rozpadliny rafy koralowej Great Blue Hole rozsławionej dzięki prezentacjom wypraw morskich Jacques’a Cousteau. Nocleg na San Pedro.
12 dzień:
Czas wolny na San Pedro. Na wysepce panuje swobodna, karaibska atmosfera, jest to więc idealne miejsce na beztroski relaks w cieniu palm i pływanie w turkusowym morzu. To o San Pedro śpiewała Madonna opisując ją jako Isla Bonita (piękna wyspa). Wieczorami można delektować się świeżymi owocami morza i popijać egzotyczne drinki. Trudno wyjechać z San Pedro, ale niestety trzeba myśleć o powrocie do Polski. Nocleg na San Pedro.
13 dzień:
Do południa czas wolny na San Pedro. Następnie rejs szybką łodzią motorową do Belize City. Spacer po centrum miasta da nam możliwość jego poznania. Anglikańska katedra, kolonialne, typowe dla Karaibów domy, jachty – Belize City jest tak naprawdę jedynym miastem z prawdziwego zdarzenia w całym kraju, choć nie ma wielkomiejskiego charakteru. Nocleg w hotelu w Belize City.
14 dzień:
Ostatni dzień pobytu w Ameryce Łacińskiej zagospodarujemy w zależności od godzimy wylotu na odpoczynek, zakupy i spacery po Belize City. Przejazd na lotnisko i wylot z przesiadkami do Warszawy.
15 dzień:
Przylot na lotnisko Chopina w Warszawie.
Świadczenia
Zakwaterowanie:
13 noclegów w hotelach, pensjonatach o standardzie ***, pokoje 2-osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
śniadania w hotelach, barach lub pakiety śniadaniowe, kolacje podczas wypoczynku na Riviera Maya.
Transport:
przeloty wg programu wraz z opłatami lotniskowymi, mikrobusy, statki, komunikacja publiczna w Nowym Jorku.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego, wstępy do obiektów wymienionych w programie, wszelkie opłaty administracyjne.
Opieka polskiego pilota na całej trasie.
Informacje praktyczne
O wyprawie:
Podczas wyprawy zobaczymy jak na przestrzeni wieków zmieniała się Ameryka. W Nowym Jorku – największym mieście USA zetkniemy się z kwintesencją nowoczesności. To miasto marzeń, które nigdy nie śpi. To współczesna „stolica świata”, wywierająca znaczący wpływ na globalny biznes, finanse, media i sztukę. Następnie wyruszymy, aby poznać atrakcje trzech środkowoamerykańskich krajów – Gwatemali, Meksyku i Belize. W Gwatemali i na Jukatanie będziemy mieli okazję skonfrontować blichtr Nowego Jorku z pozostałościami cywilizacji Majów, którzy w danych wiekach władali tymi obszarami. Będziemy się cieszyć również plażą i egzotycznym wypoczynkiem na Riviera Maya, a także na karaibskiej wyspie - San Pedro. Niezapomniane wrażenia mamy zagwarantowane. Wyprawa jest przeznaczona dla osób chcących dynamicznie zwiedzać świat, znajdujących przyjemność w pokonywaniu trudów dalekich podróży i poznawaniu odmiennych kultur. Dotrzemy w miejsca bardzo atrakcyjne i popularne, ale staramy się również, w miarę możliwości, poznać miejsca położone poza obszarami masowej turystyki. Należy zwrócić uwagę, że poza Nowym Jorkiem będziemy przebywać w gorącym klimacie, gdzie temperatury w ciągu całego roku są wysokie. Noclegi przewidziane są w hotelach, motelach i pensjonatach o standardzie***. Stawiamy przed wszystkim na ich dobrą lokalizację. Na wyjazd zapraszamy osoby nastawione pozytywnie do świata i do innych uczestników wycieczki. Wyprawa nie należy do trudnych, a intensywne zwiedzanie połączone jest z wypoczynkiem w egzotycznych miejscach. Prosimy mieć na względzie fakt, iż czasem konieczne jest przenoszenie bagażu na krótkie dystanse - pomoc bagażowych zwykle nie jest możliwa. Wyprawie od początku do końca towarzyszy polski pilot.

Szukasz dodatkowych informacji dotyczących imprezy - zadaj pytanie e-mailem egzotyka@almatur.pl lub na facebook.com/almaturwycieczki

Informacje praktyczne:
Informacje dotyczące realizacji imprezy, niezbędnego bagażu, dokładnych godzin przelotu itd. zostaną przesłane pocztą elektroniczną w liście do uczestników około
2 tygodnie przed wyjazdem. Prosimy o podanie kontaktowego adresu e-mail przy podpisywaniu umowy. Wyżywienie poza wymienionym w programie dla chętnych pomaga organizować na bieżąco pilot.

Informacje wizowo-paszportowe:
Dane paszportowe wymagane do realizacji imprezy należy wpisać do elektronicznego formularza danych dodatkowych. Link do formularza – dla wszystkich rezerwacji stałych - będzie wysłany automatycznie na adres e-mail klienta wpisany w rezerwacji. Brak wymaganych danych paszportowych i osobowych lub ich niezgodność z paszportem zabieranym na wyprawę, może spowodować dodatkowe koszty związane z realizacją imprezy turystycznej lub w ostateczności uniemożliwić uczestnictwo w zarezerwowanej imprezie. Dla obywateli Polski w roku 2020 został zniesiony obowiązek posiadania wizy przy wjeździe do Stanów Zjednoczonych Ameryki. Podróżujący do USA ze wszystkich krajów objętych programem o ruchu bezwizowym (VWP), w tym Polski, mają obowiązek rejestracji w systemie ESTA (Electronic System For Travel Autorisation). ESTA jest systemem służącym do określenia, czy dana osoba jest uprawniona do wjazdu na terytorium Stanów Zjednoczonych. W celu rejestracji i wniesienia opłaty, najpóźniej na 72 godziny przed planowaną podróżą, należy wypełnić formularz dostępny na stronie: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Podróżni powinni posiadać wydrukowaną kopię potwierdzenia przyznania pozwolenia na wjazd na terytorium USA w systemie ESTA i okazać ją podczas odprawy na lotnisku (zarówno na lotnisku w Polsce, jak i w ew. porcie przesiadkowym i w USA). Rejestracja nie gwarantuje wjazdu na terytorium Stanów Zjednoczonych - ostateczna decyzja należy do amerykańskiego urzędnika imigracyjnego Departamentu Bezpieczeństwa Narodowego (DHS). Wszystkie aktualne informacje dotyczące formalności przy wyjazdach do USA znajdą Państwo na stronie ambasady amerykańskiej w Polsce - https://pl.usembassy.gov/pl. Ryzyko związane z nieotrzymaniem zgody na wjazd i koniecznością pokrycia poniesionych przez biuro kosztów spoczywa na uczestniku. Biuro nie zwraca kosztów uzyskania zezwoleń w przypadku anulacji wyprawy z powodu zbyt małej liczby zadeklarowanych uczestników. Zalecamy też wcześniejsze sprawdzenie czy po 1 marca 2011 nie odwiedzili Państwo kraju uznanego przez USA za „problematyczny” np. Irak, Iran czy Korea Północna lub inne wg aktualnych przepisów. Jeśli okaże się, że podróżny odwiedził kraj wskazany jako Państwo Sponsorujące Terroryzm, nie kwalifikuje się on już do udziału w programie zniesienia wiz Visa Wavier Program i musi ubiegać się o wizę na wjazd do Stanów Zjednoczonych. Nie ma obowiązku wizowego dla obywateli polskich podróżujących do Gwatemali, Meksyku i Belize.

Minimalna liczba uczestników w grupie: 10, maksymalna: 18.
Kolejność zwiedzania może ulec zmianie.
Informacje o cenie
III ratę: walutową część ceny uczestnik przekazuje pilotowi. Kwota ta jest w całości wykorzystana na pokrycie części świadczeń (m.in. koszty programowe, transport lokalny, niektóre noclegi i posiłki).
Część walutową ceny uczestnik zabiera ze sobą na wyprawę.
Cena wraz z częścią walutową nie obejmują:
- obowiązkowych składek na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Turystyczny Fundusz Pomocowy - 26 zł,
- pozostałych posiłków nie ujętych w programie (orientacyjny koszt ok. 8-15 USD/posiłek),
- ewentualnych indywidualnych opłat wylotowych na trasie oraz granicznych,
- wieczornych wyjść i rozrywek oraz pozostałych aktywności i wycieczek fakultatywnych (ceny uzależnione są od liczby chętnych, orientacyjne kwoty podajemy w liście do uczestników),
- zwyczajowych napiwków (ok. 80 USD.)
» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe     » Warunki promocji     » OWU Signal Iduna     » Obowiązek informacyjny    

Terminy i ceny:   USA, Belize, Gwatemala, Meksyk - Z Manhattanu do Majów   (skrót: Z MANHATTANU DO MAJOW 2023 PAX WG PROGRAMU)
14.05 - 28.05.2023
 15 dni / KEGG0514
21428 zł   14571 zł + 800 USD PromocjaRezerwuj
05.11 - 19.11.2023
 15 dni / KEGG1105
21428 zł   14571 zł + 800 USD PromocjaRezerwuj
04.02 - 18.02.2024
 15 dni / KEGG0204
21428 zł   14571 zł + 800 USD PromocjaRezerwuj

Almatur to biuro podróży istniejące od 1956 roku o ugruntowanej pozycji na rynku.

Nasza oferta to blisko 500 wyjazdów wakacyjnych i wycieczek w najróżniejsze zakątki świata. Organizujemy wycieczki zagraniczne i wyjazdy dla młodzieży od Bosforu aż po Missisipi. Od początku istnienia jesteśmy niekwestionowanym liderem w turystyce młodzieżowej, organizujemy obozy młodzieżowe i kolonie dla dzieci, obozy sportowe, paintballowe oraz kursy językowe w kraju i za granicą. Z ogromnymi sukcesami organizujemy obozy rekreacyjne dla młodzieży, ponieważ stawiamy na aktywny wypoczynek. Nic tak nie odpręża po ciężkiej sesji jak wyjazd ze znajomymi na obozy studenckie, które zapewniają niecodzienne wrażenia. Jesteśmy także renomowanym organizatorem wyjazdów wakacyjnych dla dorosłych po kraju i w najdalsze zakątki świata. Oferujemy wczasy dla osób ceniących sobie elastyczność podczas wakacji rodzinnych czy też w programie "Single bez dopłat". Dbamy o obsługę na najwyższym poziomie oferując naszym stałym klientom programy lojalnościowe i zniżki, a także posiadamy atrakcyjne oferty typu "last minute wakacje". Proponujemy egzotyczne podróże w traperskim klimacie, wakacje dla młodzieży i obozy zimowe w najlepszej atmosferze. Zmieniamy się dla Ciebie tak jak zmienia się temperatura w różnych częściach świata, gdzie od ponad 60 lat organizujemy niezapomniane obozy wakacyjne.
Klauzula informacyjna Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Obozy i Kolonie
Obozy 2022
Zobacz
Wycieczki i Wczasy
Podróże 2022
Zobacz
Egzotyka
Egzotyka 2022
Zobacz
Zielone Szkoły
Zielone Szkoły cz.1
Zobacz
Zielone Szkoły
Zielone Szkoły cz.2
Zobacz
Zielone Szkoły
Zielone Szkoły cz.3
Zobacz

Naszych Klientów ubezpiecza SIGNAL IDUNA Polska TU S.A.
Signal Iduna
Subwencja PFR
Signal Iduna
Legitymacje ISIC Legitymacja ISIC